מכתב נשיא ורקטור - פתיחת סמסטר ב' תשפ"ג

9 מרץ, 2023

חברות וחברי קהילת האוניברסיטה העברית,

סמסטר ב', שייפתח ביום א' הקרוב, יעמוד עדיין תחת עננת המשבר האזרחי החריף, שמלווה אותנו בחודשים האחרונים. במכתבנו הקודם ציינו כי כולנו מבינים שזאת זכותה ואף חובתה של ממשלה חדשה לקדם נושאים חדשים ולשנות כללים קיימים. זהו חלק מנשמת אפה של דמוקרטיה. יחד עם זאת, חלק לא פחות חשוב של כל ממשלה הוא לכבד את כללי המשחק היסודיים של דמוקרטיה, הכוללים כיבוד זכויות אדם וחופש ביטוי וכוללים מערכת איזונים פנימית בין הרשויות על מנת לשמור על זכויות המיעוט ולמנוע עריצות שלטונית. זהו גם חלק מנשמת אפה של דמוקרטיה. אנו ממשיכים לעמוד מאחורי התובנות האלה.

אנחנו מעודדים את חברות וחברי קהילת האוניברסיטה—חברות וחברי סגל אקדמי ומנהלי, סטודנטיות וסטודנטים—להיות מעורבים באופן חיובי ובונה בשיח הציבורי. את זאת יש לעשות שלא במסגרת השיעורים (אלא במקרים בהם נושא הקורס רלוונטי לדיונים אלה). אנו מבקשים לנהל דיונים אלה באופן שקול, מתון ומכיל, סובלני ומכבד, המאפשר ביטוי עמדות מגוונות. אנו קוראים לקהילת האוניברסיטה להסתמך בדיונים אלה ככל הניתן על תיאוריה, מחקר ועובדות—חומרי הגלם המרכזיים המרכיבים את יסודות האוניברסיטה ומציבים אותה כאחד ממוסדות המחקר המובילים בעולם.

בשבוע הבא יתקיימו בקמפוסים השונים מעגלי שיח. מדובר ביוזמה של חברי סגל וסטודנטים, אשר אושרה על ידי ההנהלה ולא תתקיים על חשבון שיעורים. במעגלי השיח, מרצים ומרצות מסגל האוניברסיטה, מתחומי ידע רלוונטיים, ישוחחו עם קבוצות סטודנטים באווירה לא פורמלית על ההשלכות של החקיקה המתגבשת, כפי שהם מנתחים אותה. כארבע מרצות ומרצים יובילו את הדיון בכל מעגל שיח. הדיון במעגלי שיח אלה חייב להתקיים לפי העקרונות המפורטים כאן למעלה. קבוצות נוספות המעוניינות לקיים מעגלי שיח כאלה מוזמנות לתאם זאת מול דיקן הסטודנטים, כמקובל.

על כולנו לזכור שקהילת האוניברסיטה מגוונת מאוד. לא כולם מחזיקים בדעה אחת. מעבר לזה, לא כולם מעוניינים לקחת חלק בדיונים פומביים מסוג זה, וגם זו זכות שיש לאפשר. לפיכך, אנו חוזרים ומבקשים לא לעשות שימוש בשיעורים כדי לקיים דיונים בנושאים אלה (למעט היכן שמתבקש מנושא השיעור) ולהקפיד על דיון מכבד ומכיל המאפשר ביטוי מלא לכולם.

שלכם,

אשר כהן, נשיא

תמיר שפר, רקטור

أعضاء وعضوات مجتمع الجامعة العبرية،

الفصل الدراسيّ الثاني، الذي سيُفتتح يوم الأحد القريب، سيتأثر لا محالة من تداعيات الأزمة المدنية الشديدة، والتي تشهدها البلاد خلال الشهرين الأخيرين. وكنّا قد أشرنا في رسالتنا السابقة، بأنّنا جميعا نتفهّم حقّ، بل وواجب، كلّ حكومة جديدة النهوض بمواضيع جديدة، وتغيير قواعد موجودة. وهذا جزأ لا يتجزأ من النظام الديمقراطيّ، الذي يضمّ كذلك احترام حقوق الإنسان، وحرية التعبير، إضافة إلى آلية التوازن الداخلية بين السلطات، للحفاظ على حقوق الأقليات ومنع سياسة الظلم، وهذا كذلك جزأ لا يتجزأ من النظام الديمقراطيّ. وما زلنا نتبنّى هذه الأفكار.

نشجّع عضوات وأعضاء مجتمع الجامعة العبرية – عضوات وأعضاء الطاقمين الأكاديمي والإداري، الطالبات والطلاب – للمشاركة بشكل بنّاء وإيجابي في النقاش العام. ولا يجب القيام بذلك في إطار المحاضرات (إلا في الحالات التي يكون فيها موضوع المساق على صلة بهذه النقاشات). نطالب أن يكون النقاش عقلانيا، معتدلا ومحتويا، متسامحا ووديّا، ويتيح

المجال للتعبير عن مواقف متنوّعة. ندعو مجتمع الجامعة أن تعتمد على الأسس النظرية في هذه النقاشات قدر الإمكان، وعلى البحث والدراسات – وهي بمثابة المواد الخام المركزية التي تركّب الأسس التي تقوم عليها الجامعة، وتموضعها كواحدة من المؤسسات البحثية الرائدة في العالم.

ستُعقد خلال الأسبوع القادم حلقات نقاش في مراكز الجامعة المختلفة. والحديث يدور عن مبادرة لأعضاء الطاقم والطلاب، والتي تمّت المصادقة عليها من قبل الإدارة، ولن تُعقد خلال وقت المحاضرات. سيشارك، في حلقات النقاش هذه، محاضرون ومحاضرات من طاقم الجامعة، ومن مجالات معرفية متصلة، وسيدور نقاش مع مجموعات من الطلاب في أجواء بعيدة عن أجواء المحاضرات الرسمية، وتتمحور حول أبعاد القوانين المرتقبة، من وجهة نظرهم هم. سيقود النقاش في كلّ حلقة أربعة من المحاضرين والمحاضرات. والنقاش في هذه الحلقات يجب أن يقام وفقا للمبادئ المفصّلة أعلاه. المجموعات الأخرى التي ترغب في إقامة مثل هذه الحلقات، مدعوّة للتنسيق مع عمادة الطلبة، كما هو متبع.

علينا جميعا أن نتذكّر أنّ مجتمع الجامعة متنوّع جدا. ولا يحمل أعضاؤه جميعهم الأفكار والمواقف ذاتها. إضافة لذلك، هناك مَن لا يرغب بالمشاركة في مثل هذه النقاشات العلنية، وهذا كذلك حقّ يجب احترامه. لذلك، نعود ونطالب بعدم استغلال المحاضرات لمناقشة هذه المواضيع (باستثناء الحالات التي يفرض فيها موضوع المحاضرة ذلك)، والحرص على النقاش الوديّ والمحتوي، الذي يكفل حرية التعبير الكاملة للجميع.

باحترام،

أشير كوهين، رئيس الجامعة