מכתב הרקטור לקראת סיום סמסטר א'

12 מרץ, 2024

חברות וחברים יקרים,

ביום א' הקרוב יסתיים סמסטר א'—ככל הנראה המאתגר מבין הסמסטרים שנראו באוניברסיטה העברית מאז ומעולם. בשל הטבח הנורא ב- 7.10 והמלחמה שנפתחה בעקבותיו, יצאנו לדרך באיחור של חודשיים וחצי ובפורמט מקוצר של 11 שבועות אינטנסיביים. למעלה מ 3,000 סטודנטים וסטודנטיות עדיין שירתו במילואים כאשר נפתח הסמסטר, והם חזרו אלינו טיפין טיפין. נכון להיום עדיין מגויסים למעלה מאלף מהם.

במאמץ משותף שכלל את כל קהילת האוניברסיטה בנינו בסמסטר זה מערך תמיכה אקדמי, כלכלי ורגשי יוצא דופן במבנהו ובהיקפו, כדי לסייע למילואימניקים ולמילואימניקיות, לבנות ולבני זוגם, ולמפונים מבתיהם, להצליח להשלים בהצלחה את הסמסטר. מדובר באתגר גדול מאוד, שעיקרו עדיין לפנינו. אנחנו נכנסים בשבוע הבא לתקופת בחינות מקוצרת ומאתגרת. אני מבקש מכל המרצות והמרצים להקפיד על שני נושאים מרכזיים: ראשית, לבנות מבחנים אשר משקפים את ההיקף המצומצם של החומר הנלמד בסמסטר המקוצר. שנית, להעביר למזכירויות מידע על סטודנטים אשר לא הגיעו לשיעורים, ובעיקר אלה שאינם ניגשים למבחן, כך שנוכל ליצור עימם קשר וננסה לסייע להם לחזור ללימודים. נכון לעכשיו ידוע על מספר נמוך של סטודנטים אשר הפסיקו את לימודיהם, אולם יש להניח שהמספר האמיתי גבוה יותר.

סמסטר ב' גם הוא יציב בפנינו אתגרים רבים. סטודנטים רבים ייקראו מחדש למילואים, ויהיה עלינו לשוב ולסייע להם באופן ממוקד. מילואימניקים אחרים דוחים את תחילת הלימודים לסמסטר ב', וכדי לאפשר להם זאת, נציע מספר גבוה מאוד של קורסי מבוא "משוכפלים"—קורסים אשר ניתנו בסמסטר א' ויועברו פעם נוספת בסמסטר ב', במגוון פורמטים. הכרחי שניצור קשר אישי עם כל אחת ואחד מהמגויסים למילואים ומהמפונים, ונוודא שיש להם תכנית לימודים מתאימה, אשר תאפשר להם להשלים את שנת הלימודים, ובטווח הארוך יותר את התואר, בהצלחה.

אני חושב שכולנו יכולים להיות גאים באופן בו אנו מתנהלים עד כה למול אתגרים אלה. ההתגייסות יוצאת הדופן של חברות וחברי הסגל האקדמי, הבכיר והזוטר, ושל חברות וחברי הסגל המנהלי לסייע לסטודנטיות ולסטודנטים, שגויסו למילואים ולכל אלה שנפגעו באופן מיוחד מהמלחמה, מעוררת השראה והתרגשות.

תודה לכם על כך! אני גאה בכם, האוניברסיטה העברית גאה בכם.

אני רוצה להודות גם לראשי היחידות—הדיקניות והדיקנים, מנהלות ומנהלי בתי הספר, דיקניות ודיקני המשנה, ראשות וראשי המכונים, החוגים והמחלקות—אשר נדרשים מדי יום לנווט את היחידות שלהם במים סוערים. אני רוצה להודות לדיקנט הסטודנטים, למנהל האקדמי, למנהל הסטודנטים, לנה"ל וליחידת המגוון על התמודדות יוצאת דופן עם אתגרים יוצאי דופן.

לא נשכח את הסטודנטים שלנו, ואת קרובי משפחתם של חברים מהקהילה שלנו, אשר נרצחו או הקריבו את חייהם במלחמה. נאחל החלמה מהירה לכל מי שנפגע, ונמשיך לייחל לחזרתם בשלום הביתה של כרמל גת, סטודנטית לתואר שני בריפוי בעיסוק, של שגיא דקל-חן, בנו של פרופ' יונתן דקל-חן, ושל שאר החטופים.

שלכם,

תמיר

الزملاء والزميلات الأعزّاء،

في يوم الأحد القادم، سينتهي الفصل الدراسي الأوّل، والذي كان على ما يبدو من أكثر الفصول الدراسيّة تحدّيًا على الإطلاق في الجامعة العبريّة. بسبب المذبحة الرهيبة التي وقعت في 7.10 والحرب التي تلتها، بدأنا بتأخير شهرين ونصف وبصيغة مختصرة ضمّت 11 أسبوعًا مكثّفًا. أكثر من 3,000 طالب وطالبة  كانوا لا يزالون يخدمون يؤدّون الخدمة الاحتياطيّة عند بداية الفصل الدراسي، وعادوا إلينا تدريجيًّا. حتّى الآن، لا يزال أكثر من ألف منهم في الخدمة الاحتياطيّة.

من خلال مجهود مشترك شمل مجتمع الجامعة بأكمله، بنينا نظام دعم أكاديميًّا، ماليًّا وعاطفيًّا، غير عاديّ في هيكله ونطاقه، لمساعدة جنود وجنديّات الاحتياط، زوجاتهم وأزواجهنّ، الأشخاص الذين تم إخلاؤهم من بيوتهم، في إكمال الفصل الدراسيّ بنجاح. وهذا تحدّ كبير جدًّا لا يزال القسم الأساسيّ منه أمامنا. ندخل الأسبوع المقبل في فترة امتحان مختصرة ومثيرة للتحدّي. أطلب من جميع المحاضرين والمحاضرات الاهتمام بموضوعين رئيسيّين: أولًا، كتابة امتحانات تعكس النطاق المحدود للموادّ التي تمّ تدريسها في الفصل الدراسيّ المختصر. ثانيًا، نقل معلومات للسكرتاريّة عن الطلاب الذين لم يحضروا الدروس، وخاصة أولئك الذين لم يتقدّموا للامتحانات، حتّى نتمكّن من الاتّصال بهم ومحاولة مساعدتهم على العودة إلى التعليم. حتّى الآن نعلم عن عدد قليل من الطلاب الذين توقّفوا عن الدراسة، لكن علينا أن نفترض أن العدد الحقيقيّ أكبر بكثير.

بالإضافة إلى ذلك، يطرح الفصل الدراسيّ الثاني أيضًا العديد من التحدّيات. سيتمّ استدعاء العديد من الطلّاب من جديد لتأدية الخدمة الاحتياطيّة، وسيتعيّن علينا مساعدتهم من جديد بطريقة مركّزة. يؤجّل جنود احتياط آخرون بدء التعليم للفصل الدراسيّ الثاني، ولتمكينهم من القيام بذلك، سنعرض عددًا كبيرا جدا من المساقات التمهيديّة "المكرّرة"—المساقات التي تمّ تدريسها في الفصل الدراسيّ الأوّل وسيتمّ تدريسها مرّة أخرى في الفصل الدراسيّ الثاني، بصيَغ متنوّعة. من الضروري أن نجري اتّصالًا شخصيًّا مع كلّ واحد وواحدة من المجنّدين والمجنّدات في الخدمة الاحتياطيّة والأشخاص الذين تمّ إخلاؤهم، وأن نضمن للجميع برنامجًا تعليميًّا مناسبًا يمكّنهم من إكمال العام الدراسيّ، وعلى المدى الطويل، اللقب الأكاديميّ، بنجاح.

أعتقد أنّه يمكننا جميعًا أن نكون فخورين بالطريقة التي نواجه فيها حتّى الآن هذه التحدّيات. إنّ الاستعداد الاستثنائيّ لكبار وصغار أعضاء هيئة التدريس، وأعضاء الطاقم الإداريّ لمساعدة الطلّاب والطالبات الذين تمّ تجنيدهم في خدمة الاحتياط، وأولئك الذين تضرّروا بشكل خاصّ بسبب الحرب، يشكّل مصدرًا للإلهام وإثارة المشاعر.

شكرًا لكم على كلّ ما تقدّمونه! أنا فخور بكم، الجامعة العبريّة فخورة بكم

كما أودّ أن أشكر رؤساء الوحدات- العمداء والعميدات، مديري ومديرات المدارس، نوّاب العمداء والعميدات، رؤساء ورئيسات المعاهد والأقسام - الذين يعملون يوميًّا على توجيه وحداتهم في هذه الأيّام المضطربة. أودّ أن أشكر عمادة الطلبة، الإدارة الأكاديميّة،  وإدارة الطلبة، أنظمة التدريس والتعلّم،  ووحدة التنوّع على تعاملهم مع التحدّيات الاستثنائيّة.

لن ننسى طلّابنا وطالباتنا، وأقارب أعضاء مجتمعنا الذين قتلوا أو ضحّوا بحياتهم في الحرب. نتمنّى الشفاء العاجل لجميع المصابين، وسنظلّ نتمنّى العودة الآمنة لكرمل غات، طالبة اللقب الثاني في العلاج الوظيفيّ، سغي ديكل-حِن، نجل أ. د يونتان ديكل-حِن، وغيرهما من المختطفين.

مع فائق الاحترام،

تمير