הצהרת הסנאט מיום 17.07.2023 | לשכת הרקטור

17 יולי, 2023

English version

הצעה 1: קריאה להשבתה

בעקבות הכוונה להעביר את החוק לביטול עילת הסבירות ביחס להחלטות הממשלה ושריה, סנאט האוניברסיטה העברית מביע דאגה עמוקה מפני פגיעהֿ בחוסנם של מדינת ישראל ומוסדותיה. צמצום הביקורת של בית המשפט על הממשלה ושריה, אשר לפי הצהרת חברי קואליציה מהווה צעד ראשון בשורת חוקים המכרסמים ביסודות הדמוקרטיה הליברלית, צפוי לפגוע פגיעה קשה בחירויות הפרט, ויאפשר מינויים ופיטורים שרירותיים, החלשת שומרי הסף, וקבלת החלטות ללא בקרה של ממש, תוך פגיעה בכלכלה, בביטחון, במחקר ובחינוך. אוניברסיטאות המחקר קראו לממשלה פעם אחר פעם לזנוח לאלתר את קידום החוקים המבקשים לשנות את שיטת המשטר בישראל ולפגוע בדמוקרטיה. בשבוע שעבר חתמו מאות מחברי קהילת האוניברסיטה העברית על גילוי דעת שקרא לממשלה לעצור את החקיקה המסוכנת. למרות זאת, הממשלה מסרבת להטות אוזן לזעקה שעולה משכבות רבות בעם וממשיכה לקדם את החקיקה.

לנוכח הסכנה המידית שניצבת לפתחנו, סנאט האוניברסיטה העברית קורא לראשי המוסדות לפתוח בהשבתת כל המחקר וההוראה עם הבאת הצעת החקיקה לביטול עילת הסבירות להצבעה בקריאה שניה ושלישית.

הצעה 2: גינוי לאלימות המשטרה

בימים האחרונים אנחנו חווים הסלמה באלימות המשטרה מול המפגינים. ראינו כולנו תמונות קשות של חוקרות וחוקרים משורותינו מפונים לבתי חולים עם פציעות לא פשוטות ללא שום התגרות מצד חברי סגל אלה. אנו גם עדים לניסיונות של התביעה להחמיר את הענישה כלפי מוחים, על ידי שימוש בהגבלות תמוהות על הזכות למחאה והארכות מעצר ללא סיבה. אלה העומדים בחזית המאבק לוקחים על עצמם אחריות רבה ובעת האחרונה סיכון גדל והולך. לפני ימים אחדים נפצעה חברתנו ד״ר רוני פורת, מהמחלקות למדע המדינה וליחסים בינלאומיים, על ידי שימוש פרוע ואלים של המשטרה במכתזית. ניסיונותיה של הממשלה להשתיק את המחאה באמצעות הגברת האלימות המשטרתית מהווה איום נוסף על זכויות האזרח במדינה ומתווספת לניסיונותיה האחרים של הממשלה הנוכחית לפגוע בדמוקרטיה ובזכות למחאה.

סנאט האוניברסיטה העברית מגנה בכל תוקף את האלימות המופנית נגד מפגינים בלתי אלימים - בימים אלה ובכלל - תומך בד"ר רוני פורת ובכל חברות וחברי הסגל והסטודנטים שנפגעו במהלך ההפגנות. קהילת האוניברסיטה תעשה כל שביכולתה כדי לסייע לחברות ולחברים שנפגעו במהלך ההפגנות.

تصريح ١: دعوة إلى الإضراب

يعبّر مجلس سينات الجامعة العبرية عن قلقه العميق بسبب التأثير المحتمل على استقلالية دولة إسرائيل ومؤسساتها في ضوء نية الحكومة إلغاء حجة المعقولية فيما يتعلق بقرارات الحكومة ووزرائها. تقليص الرقابة القضائية، التي وفقا لتصريحات أعضاء الائتلاف، تعدّ الخطوة الأولى في سلسلة قوانين تنتهك أسس الديمقراطية الليبرالية، من المتوقع أن يلحق ضررا جسيما بحريات الأفراد، ويسمح بأخذ قرارات تعسفية فيما يتعلق بتعيين أشخاص وعزلهم، ويضعف الهيئات الرقابية التي تشرف على صناع القرار، ويتيح اتخاذ قرارات بلا رقابة فعلية، مما يؤدي لتقويض الاقتصاد والأمن والبحث والتعليم.

جامعات البحث قد دعت الحكومة مرارًا إلى التخلي عن سنّ قوانين تسعى إلى تغيير النظام والمسّ بالديمقراطية. في الأسبوع الماضي، وقّع مئات أعضاء الجامعة العبرية على بيان يدعو الحكومة لوقف المشروع القانوني الخطير. ومع ذلك، ترفض الحكومة أن تصغي إلى صرخة تتصاعد من طبقات عديدة في الشعب وتستمر في السير قدما مع المشروع القانوني.

في ضوء الخطر الفوري الذي يواجهنا، يدعو مجلس سينات الجامعة العبرية رؤساء الجامعات إلى الإضراب عن جميع فعاليات البحث والتدريس تزامنا مع تقديم اقتراح قانون إلغاء حجة المعقولية للتصويت في القراءة الثانية والثالثة.

تصريح ٢: إدانة عنف الشرطة

نشهد في الأيام الأخيرة تصعيدا خطيرا في عنف الشرطة ضد المتظاهرين. لقد رأينا جميعا صورا صعبة للباحثين والباحثات من صفوفنا يُنقلون إلى المستشفيات بإصابات لا يستهان بها دون أي استفزاز. كما نشهد محاولات النيابة لتشديد العقوبة على المتظاهرين وفرض قيود لا مبرر لها على الحق في التظاهر والاحتجاج وإطالة اعتقالات دون سبب.

أولئك الذين يقفون في طليعة النضال يتحملون مسئوليات كبيرة والمخاطر التي يتعرضون لها تزداد أخيرا. قبل أيام قليلة أصيبت زميلتنا الدكتورة روني بورات ، من قسم العلوم السياسية والعلاقات الدولية، بجروح أثناء استخدام الشرطة الوحشي والعنيف للمختزيت.  إن محاولات الحكومة لإسكات الاحتجاج من خلال زيادة العنف تشكل نوعا آخر من التهديد للحقوق المدنية في البلاد وتضاف إلى محاولات الحكومة الحالية للإضرار بالديمقراطية والحق في التظاهر.